Nieuwe Woorden

Soms schiet me zo maar een nieuw woord te binnen. Ik ben er dan helemaal van overtuigd dat het woord (nog) niet bestaat. Maar het blijkt veel moeilijker te zijn dan ik dacht om een heel nieuw woord te vinden.

Vorige week schreef ik in een mailtje aan mijn familie: “Ik lijk soms wel een groetenmachine.” Het gebeurt namelijk regelmatig dat mensen aan mij vragen om de groeten aan mijn kinderen over te brengen of aan mijn broers en zus te doen. Omdat ik een consciëntieus mens ben geef ik daar altijd uitvoering aan. Met als gevolg dat ik soms op een doorgeefluik van groeten lijk, oftewel een groetenmachine.

Omdat ik me een dag later afvroeg of het wel een bestaand woord was ging ik maar eens googelen. Eigenlijk verwachtte ik zo’n honderdduizend ‘hits’ aan te treffen, maar tot mijn grote verbazing bleek er maar één verwijzing naar het woord groetenmachine te zijn. Wat op zich helemaal niets betekent, want in onze zo snelle en digitale tijd kan het best zijn dat er vandaag door Google al tien hits opgesomd worden, en morgen duizend.

Stiekem heb ik toch nog even gekeken in de online Van Dale. En daarom zit ik hier toch een beetje te glunderen, want in ‘de Bijbel van de Nederlandse Taal’ staat-ie niet! Ondertussen geef ik de moed natuurlijk niet op dat er een dag komt waarop ik een werkelijk origineel Nederlands woord zal hebben bedacht.

Enne … maar dat even geheel terzijde … nu maar hopen dat ik in dit tekstje geen verkeerd toegepaste of fout gespelde woorden heb gebruikt.

Blog Categorieen