Bill Pryor, de eeuwig jonge piloot

Het heeft even geduurd, maar na drie jaar zijn we klaar om de resultaten te presenteren van ons onderzoek naar de ware toedracht in het verhaal van Ronald William Pryor en de crew van Wellington R3202 KO-J. Zij kwamen in de nacht van 2 op 3 augustus 1940 neer in de Noordzee en spoelden bijna drie weken later aan op diverse plekken aan de Groninger kust.

Het boek dat ik naar aanleiding van dit onderzoek in het Engels heb geschreven en dat ik volgend jaar hoop uit te geven, zal op donderdag 20 augustus 2015 in manuscriptvorm worden overhandigd aan de familie van Bill Pryor die samen met de families van de andere bemanningsleden naar Uithuizen komt voor de herdenking, precies 75 jaar na de dag waarop Bill in mijn dorp aanspoelde. In de aanloop naar de herdenking lichtte de Ommelander Courant al een tipje van de sluier op.

Op de dag van de herdenking zal een monument worden onthuld ter nagedachtenis aan de zes bemanningsleden. Het monument, een in Welsh slate gegraveerde plaquette, wordt geschonken door RAF Marham, hun vliegbasis in Norfolk in 1940. Het heeft een mooi plekje gekregen bij de ‘Noordkaap’ die het symbolische hart vormt van het gebied waarin de mannen op 20 en 23 augustus 1940 aanspoelden.

Op 20 augustus 2015 herdenken wij het offer dat voor onze vrijheid werd gegeven door:

Pilot Officer Reginald Torrance Gerry, gezagvoerder

Pilot Officer Ronald William Pryor, tweede piloot

Pilot Officer Sidney John Scott Wilde, voorste boordschutter

Flight Sergeant Richard James Ruffell-Hazell DFM, navigator

Sergeant Jack Millen Croft, achterste boordschutter

Sergeant James Dempsey, radiotelegrafist

 

 

Blog Categorieen