Compliment voor een Oorlogsmonument

DE VERHALEN VAN GRONINGEN
“Compliment voor een Oorlogsmonument”

Op 14 april jl. werd bekend dat de combinatie van Ronald William (Bill) Pryor’s graf (1940, Uithuizen) en het vorig jaar onthulde monument ter nagedachtenis aan de voltallige bemanning van Wellington R3202 (2015, bij de Noordkaap ten noorden van Uithuizermeeden) – één van de vijf genomineerden is voor een prijs voor het meest originele verhaal achter een oorlogsmonument en de manier waarop het monument ‘levend’ wordt gehouden.

Graf Bill Pryor (foto Bert Zalme)

Uit het nominatierapport van de jury:
“Een prachtig en zorgvuldig geresearched verhaal over één van de nieuwste oorlogsmonumenten in de provincie Groningen. Het verhaal van Bill staat in een bredere context: namelijk in die van alle geallieerde vliegeniers die hun leven waagden voor de vrijheid van Europa. De plannen rondom educatie moeten nog in gang worden gezet, en deze prijs zou bijvoorbeeld bij kunnen dragen aan een prachtig lespakket voor scholen.”

De prijsuitreiking (een beeldje en een bedrag van € 1.000,=) vindt op vrijdagmiddag 29 april plaats in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, nadat de jury de vijf genomineerde verhalen heeft beoordeeld aan de hand van een vorige week gemaakt filmportret en een motivatiespeech door de inzenders.

Duim voor ons en het bijzondere en tragische verhaal over de mannen van Wellington R3202 die wij voor altijd in ons hart meedragen. “Their name liveth for evermore.”

Wellington monument (foto Corrie Smits)

Blog Categorieen