Herdenking in Uithuizen

Op 4 mei 2011 liep ik nietsvermoedend de begraafplaats in mijn dorp op en werd daar recht in het hart getroffen door de hartverscheurende woorden op het oorlogsgraf van een jonge Engelse piloot. “Beloved, into your mom and dad’s every thought, by strands of love your precious memory is wrought.”

Ik had daarna geen rust meer en moest weten wat er precies was gebeurd in de nacht van 2 op 3 augustus 1940. Op die levensveranderende reis spon zich in mijn gedachten al snel het web van drie samenhangende dromen: het verhaal van de bemanning van Wellington R3202 vertellen in een boek, een herdenking organiseren in het jaar dat het precies 75 jaar geleden zou zijn dat de bemanning omkwam en het realiseren van een monument ter nagedachtenis aan zes mannen die hun kostbare levens gaven voor onze vrijheid.

Afgelopen 20 augustus 2015 bleek dat dromen geen bedrog hoeven te zijn, als je je maar met de juiste mensen omringt, en als je zelf maar de enthousiaste motor blijft om die dromen vorm te geven. De mijne kwamen allemaal op één dag uit, al moet ik wel zo eerlijk zijn dat het aan de families gepresenteerde manuscript van “Second Dicky” nog wel moet worden uitgegeven. Maar toch, welke mens kan zeggen dat hij zo gelukkig is als ik?

De pers besteedde ruimschoots aandacht aan de herdenking in Uithuizen. Het Dagblad van het Noorden kwam de dag erna met een dubbelpagina. Om het te lezen, klik hier.

Ook Radio 1 was de hele dag aanwezig en zond de volgende dag deze reportage uit:

 

RTV Noord tenslotte deed verslag vanaf de dijk waar het monument voor de bemanning van Wellington R3202 werd onthuld:

Blog Categorieen