Schrijven

Kernbegrippen:

  • Gevoelens in woorden vangen
  • Hoofdpersonage is alter ego
  • Goed gedocumenteerd

Op dit moment ben ik op zoek naar een uitgever voor mijn eerste non-fiction manuscript ‘Second Dicky’, een boek in het Engels over de jonge piloot Ronald William (Bill) Pryor die in 1940 op de begraafplaats in mijn dorp werd begraven. Het boek is het resultaat van drie jaar onderzoek door een Nederlands/Engelse researchgroep in verschillende Nederlandse, Engelse en Duitse archieven om het verhaal te achterhalen van wat er in de nacht van 2 op 3 augustus 1940 precies is gebeurd. De 21-jarige Bill Pryor uit Wallasey in Engeland was de tweede piloot (‘second dicky’) van Wellington R3202 KO-J. Daarnaast is het boek, dat ik in eerste instantie voor de nabestaanden van de bemanning schreef, bedoeld als eerbetoon aan zes mannen die – in de bloei van hun leven – die kostbare levens gaven voor onze vrijheid.

Soms word ik ’s nachts plotseling wakker, of heb een sterke gedachte bij het inslapen of wakker worden. Ik moet dan snel een lumineuze inval, een verrassende woordcombinatie of een dialoog opschrijven, anders is het weg! Het leidmotief in mijn werk als romanschrijver is hoe kwetsbare of beschadigde mensen door de gebeurtenissen die impact op hun leven hebben boven zichzelf uit stijgen. Uitgangspunt voor een gedicht is meestal een onderwerp of thema dat me op dat moment erg bezig houd, zoals het gedicht ‘Winter King’ dat over het einde van een relatie gaat.

cold embrace
your face
cracks like ice
your fingers linger
before they strike
like icicles
and snowflakes
blow through your hair
your hair
so fair with frost
a cloak embossed
with hailstones
your bones
are bleached
in your eyes a streak
of the first ray
of sun to stay
and warm my face
so no trace
remains of you
the winter king

Werk van Marjo Stevelmans:

  • Transition, bundel met Engelse en Nederlandse gedichten (2006)
  • Tristan, roman in drie delen (2008)
  • De tuinman, novelle (2008), niet voor publicatie
  • Afscheid van een liefde, gedichtenbundel (2011), niet voor publicatie
  • Breekpunt, gedichtenbundel (2012)
  • Gestolen identiteit, roman in twee delen (nog onvoltooid)

Favoriete schrijvers:

Jane Austen komt altijd op de eerste plaats. Daarnaast houd ik erg van Shakespeare. Van de overige heren kunnen Charles Dickens, Thomas Hardy en Dylan Thomas mij wel boeien. In het kamp van de dames de zussen Brontë, Daphne du Maurier, Elizabeth Gaskell, George Eliot, Maeve Binchy en – last but not least – Virginia Woolf. Aan een opsomming van hedendaagse schrijvers zal ik maar niet beginnen …

Blog Categorieen